Grécko bude potrebovať odpustenie väčšieho dlhu, než sa predpokladalo

14.07.2015 Celý región

Washington 14. júla (TASR) - Grécko bude potrebovať odpustenie dlhu v oveľa väčšej miere, než sú partneri z eurozóny ochotní o tom uvažovať. Dôvodom je devastácia ekonomiky a bánk počas uplynulých dvoch týždňov, tvrdí správa Medzinárodného menového fondu (MMF). Informovala o tom agentúra Reuters, ktorá mala správu k dispozícii.

Fond zaslal aktualizovanú správu o udržateľnosti gréckeho dlhu vládam eurozóny v pondelok (13. 7.) večer, teda len niekoľko hodín potom, čo sa Atény dohodli so svojimi partnermi z eurozóny na otvorení rokovaní o treťom záchrannom balíku v hodnote až 86 miliárd eur. Jeho podmienkou sú tvrdé úsporné opatrenia a štrukturálne reformy.

"Dramatické zhoršenie udržateľnosti dlhu ukazuje potrebu odpustenia dlhu v takom rozsahu, že bude musieť byť výrazne vyššie, než sa o ňom doteraz uvažovalo a ktoré navrhoval ESM," uviedol MMF s odkazom na Európsky stabilizačný mechanizmus.

Európske krajiny budú musieť dať Grécku 30-ročný odklad na obsluhu všetkých jeho európskych dlhov, vrátane nových úverov, a výrazne predĺžiť ich splatnosť alebo budú musieť každoročne robiť explicitné fiškálne transfery do gréckeho rozpočtu alebo akceptovať výrazný odpis svojich úverov Aténam, uvádza sa v správe MMF.
 

Vyberte región